Wat levert sporten op?

18 apr 2021 | Uncategorized

Sporten en bewegen brengt op meerdere vlakken effectieve effecten met zich mee. Naast een een betere gezondheid, werkt het positief op je zelfbeeld en ontwikkel je een betere focus. Maar sporten en bewegen is op nog veel meer vlakken goed voor het lichaam en geest. Richard Bailey heeft samen met het merk Nike een krachtige en overzichtelijke tabel ontwikkelt om hier meer duidelijkheid in te scheppen. Op basis van wetenschappelijke literatuur zijn in totaal 79 effecten van bewegen benoemd. 
Onderstaand een afbeelding van een Nederlandse bewerking van het model op basis van het onderzoek van Bailey.

Human Capital tabel (bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen)
 
Binnen dit tabel wordt er gekeken naar 6 kernwaarden die allemaal onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan:

Sociale waarden
Intellectuele waarden
Financiële waarden
Fysieke waarden
Emotionele waarden
Persoonlijke waarden

Sociale waarde
Sport en bewegen wordt regelmatig gecombineerd met sociale aspecten zoals het sporten in teamverband uit te voeren. Sport en bewegen zorgt al eeuwen lang voor verbinding met elkaar. Dit zag je al terug in de pelgrimstochten waar men samen tochten aflegde met andere pelgrims. Dit deden ze voor meer vertrouwen en gezondheid, maar het was meer dan alleen een trektocht. Door het afleggen van van lange afstanden met andere pelgrims ontstond er tijdens de reis een sterke band met de wereld om hen heen, met zichzelf en met de andere pelgrims.
Dit zien we ook terug in ons dagelijks leven, door deel te nemen aan fysieke activiteiten krijgen mensen meer controle over hun eigen leven, bouwen ze aan hun sociale netwerk en worden sociale vaardigheden ontwikkeld. .  
Intellectuele waarde
Als we kijken naar onze hersenen leidt fysieke activiteit tot een toename van de bloedtoevoer in de hersenen. Hierdoor wordt je onder andere alerter en wordt de hersenontwikkeling gestimuleerd. 
Dit heb je misschien zelf wel eens gemerkt tijdens een vergadering. Je loopt vast en je staat op, loopt terug naar je bureau en de oplossing schiet ineens te binnen. Er wordt vaker aangegeven dat mensen tijdens het lopen op de beste ideeën te komen. 
Als we gaan kijken waar dit vandaan komt moeten we nog dieper inzoomen. Door middel van electroencephalograms (EEG’s), blijkt de uitvoering van cognitieve taken beïnvloed worden door fysieke activiteit. Hierbij is de regel: hoe meer je beweegt in je leven, hoe beter je op latere leeftijd cognitieve taken kunt uitvoeren.
Financiële waarde
Op zowel persoonlijk als zakelijk niveau stijgt de financiële waarden door het regelmatig sporten en bewegen. Dit is logischerwijs te verklaren als we naar het model kijken doordat medewerkers beter presteren, doordat ze regelmatig bewegen, ze worden competitiever, productiever en verantwoordelijker. Dit zorgt voor betere bedrijfsprestaties en hier wordt de medewerker weer voor beloond. 
Fysieke waarde
Sport en bewegen heeft natuurlijk ook lichamelijke voordelen, zoals het voorkomen van obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes. Deze aandoeningen zorgen wereldwijd voor een verlaging van de levensverwachting en arbeidsproductiviteit. 
Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid en vermindert de kans op deze aandoeningen, zoals je terug kan vinden in het model. In elke levensfase is het effectief om te sporten en bewegen, maar hoe eerder je ermee begint, hoe meer je kan voorkomen en hoe langer je kan profiteren van de fysieke waarde.
Emotionele waarde
Naast de vele fysieke voordelen heeft sporten en bewegen ook invloed op je emotionele welzijn. Dit ervaar je vaak het snelst in je zelfvertrouwen, maar ook je energieniveau stijgt, heb je minder last van stemmingswisselingen, neemt je angst en stress af. Bij het regelmatig en gestructureerd uitvoeren van sport en bewegingsactiviteiten wordt zelfs geassocieerd met een hogere tevredenheid van het leven.
Persoonlijke waarde
Sport en bewegen heeft invloed op iemand zijn levenservaring. Het bepaald bijvoorbeeld of iemand assertief is, zelfbeheersing heeft, zijn/haar enthousiasme en ook  sociale vaardigheden. Vandaar dat veel bedrijven op zoek zijn sportieve medewerkers.
Er is hier ook veel onderzoek naar gedaan. Wat hieruit terug te leiden is, is dat mensen die regelmatig sporten en/of bewegen in groepsverband effect heeft op samenwerkingen, communicatievaardigheden, het nemen van besluiten, probleemoplossend vermogen, verantwoordelijkheid, inlevingsvermogen en zijn/haar veerkracht.
Conclusie
Zowel mentaal als fysiek brengt sport en bewegen veel voordelen met zich mee. Vooral het met regelmatig en gestructureerd uitvoeren bereik je de meeste winst. Ben je benieuwd geworden wat het verschil is tussen sporten en bewegen? Lees dan ook deze blog!
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93