Vitaliteit is een veelbesproken onderwerp, maar wat is vitaliteit eigenlijk en wanneer ben je dan vitaal? De definitie van vitaliteit wordt omschreven als levenskracht in de vorm van een overvloed aan energie en in de medische wereld wordt er meer in de term van gezondheid gedacht en spreken ze van vitale organen zoals hart en longen. Er bestaan verschillende omschrijvingen van vitaliteit en een geschikte meeteenheid ontbreekt hier vaak in.
Vitaliteit in het algemeen
Vitaliteit is een redelijk abstract begrip en het gaat er meer om hoe jij je voelt. Hierom kan je vitaliteit het beste omschrijven als een emotie. Ben je energiek en ben je zeer levendig dan word je al snel gezien als een vitaal persoon. Net als emoties ben je niet altijd even vitaal, je hebt altijd goede en minder goede dagen maar je moet hier ook kijken naar hoe jij je in het algemeen voelt. Een spontaan persoon kan ook wel eens minder spontane dag hebben.
Vitaliteit hangt ook voor groot deel samen met je karakter, bij een introvert persoon kan je niet altijd meteen zien dat hij of zij vitaal is, maar kan het zeker wel zijn. Vitaliteit kan je hierdoor niet meteen zien vanuit de buitenkant of in één oogopslag. Bij vitaliteit gaat het erom: Voel ik mij energiek, goed en past dit bij mijn karakter.
Vitaliteit op medische gebied
In de medische wereld wordt er ook vaak over vitaliteit gesproken. Dit heeft meer betrekking op de gezondheid van je lichaam. Gezonde longen en hart in het bijzonder, omdat dit voor een groot deel aan jouw levenskracht bijdraagt. Een slechte conditie betekent vaak dat je hart of longen niet in goede conditie zijn, dit kan natuurlijk medische aspecten hebben maar ook gewoon onvoldoende beweging heeft hier invloed op.
Vitaliteit op medisch gebied heb je deels soms niet in de hand door medische reden. Maar in vrijwel alle gevallen heb je hier wel invloed op en is het van essentieel belang dat je organen vitaal zijn. Dit draagt in grote mate bij aan jouw levenskwaliteit en duur. Vitaliteit wordt daarom in de medische wereld vaak gezien als een synoniem van gezondheid. Een gezond gewicht met een gezond hart en longen.
Hoe meet je vitaliteit?
Vitaliteit is dus voor een groot deel lastig te meten omdat het abstract is, maar door gerichte vragen kan je dit meetbaar en inzichtelijk maken. Door een methode toe te passen waarbij de vitaliteit is omschreven op basis van (wetenschappelijk)onderzoek en kennis kan je hiervan een vragenlijst toepassen. Hierin is het belangrijk dat de drie kernwaarden worden toegepast: Motivatie, energie en veerkracht. Energie wordt gekenmerkt door zich energiek voelen, motivatie door doelen stellen in het leven en moeite doen om deze te behalen, en veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan.
Om op medisch gebied erachter te komen of je vitaal bent kan door middel van verschillende testen: Conditietesten, krachttesten, flexibiliteit testen, gewicht meten, vetpercentage meten, oogmetingen en zo zijn er nog een aantal testen die allemaal met het menselijke lichaam en vitaliteit te maken hebben. Wil je een volledige vitaliteitsmeting uitvoeren dan moet zowel het medische aspect als het fysiek aspect getest worden.
Wat is vitaliteit voor jou? Hoe zorg je dat je lekker in je vel zit, je fit voelt en je energieniveau op peil houdt? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!
Wat is vitaliteit en hoe kan je het meten?
Vragen of meer informatie?
E-mail: info@companyvitality.nl
Telefoonnummer: 06 36 51 07 93