Wat is het verschil tussen trainen, sporten en bewegen?

04 apr 2021 | Uncategorized

Trainen, sporten en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar de verschillen zijn groot. Wat is het verschil en wat is nou echt belangrijk? Zelf beoefen ik fanatiek crossfit en vind ik sporten essentieel om mijn dag goed te beginnen. Maar als we dit in de essentie bekijken is bewegen nog vele malen belangrijker dan sporten en/of trainen. 
Bewegen is een must!
Het gevolg van niet bewegen is groot, het verkort namelijk je leven. Een inactieve levensstijl veroorzaakt op termijn diverse chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Ook overgewicht, depressie en dementie worden in verband gebracht met een inactieve levensstijl. Sporten en trainen is een verrijking van je leven en zorgt  ervoor dat je leven nog energieker, mooier en veerkrachtiger wordt. Het verschil? Je vindt het hieronder.

Bewegen
Bewegen is de basis en het fundament. De menselijke anatomie is gemaakt om te bewegen en wordt vanuit fysiologisch oogpunt dan ook het bewegingsapparaat genoemd. Je beweegt wanneer de lichamelijke inspanning matig tot intensief is. Je merkt dit aan dat je hartslag iets verhoogt, maar je nog gewoon kunt praten. Wandelen en traplopen zijn hier goede voorbeelden van, je bent dan ontspannen maar actief.De Nederlandse overheid raadt minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning aan in de vorm van fietsen, wandelen of zwemmen. Dat komt neer op ruim 20 minuten per dag. De World Health Organisations (WHO) raad zelfs 150 tot 300 minuten per week aan. Wat neerkomt op minimaal 20 tot 40 minuten per dag.Door deze minimale aantallen te halen voorkom je blessures en vroegtijdig overlijden. Maar hoogleraar neuropsychologie Prof. Dr. Erik Scherder doet hier zelfs een schepje bovenop, bovenstaande richtlijnen van de rijksoverheid en WHO zijn gebaseerd op lichamelijke functies. Voor je brein is het van essentieel belang om elke dag minimaal 20 tot 30 minuten achter elkaar te bewegen en het niet op te breken in verschillende brokjes. Dit is van groot belang bij het tegen gaan van dementie.
Voor een gezonde basis ben je met 20 tot 30 minuten bewegen nog niet klaar. Voorkom dat je te lang zit door het zitten elke 30 minuten te onderbreken door 5 minuten te bewegen. Sporthorloges spelen hier al goed op in om aan te geven als je te lang zit! 

Tip 1: Ga in de ochtend-, lunch- of avond een wandeling maken, met je collega’s of dierbare. Die 20 minuten zijn dan zo voorbij! 
Tip 2: Praktisch gezien kan het lastig zijn om per 30 minuten 5 minuten te bewegen, zeker als je een kantoorbaan hebt. Probeer dan minimaal elke 30 minuten één keer te staan en elk uur een kleine wandeling te maken door het kantoor
Tip 3: Soms even zoeken, maar maak er een gewoonte van om bij minder dan drie etages de trap te pakken. Simpel maar effectief! 

 
Sporten
Bewegen is de basis, het fundament en dus ook van essentieel belang voor een gezond en langer leven. Maar sporten zorgt voor de sociale aspecten, denk hierbij aan hockey, voetbal en tennis. Als je hartslag maar nog een stukje verder verhoogt dan bij het bewegen, dit merk je aan dat praten nog wel mogelijk is maar een stuk lastiger is geworden. De richtlijnen van de WHO is 75 minuten intensieve activiteiten per week aan te houden. Bij een sport als hockey, voetbal of tennis kom je dus vrij gemakkelijk aan. Het mooie is dat je dit buiten en samen met andere doet. Het sociale aspect maakt het makkelijker vol te houden in verband met de vaste verplichting en zijn de sociale connectie goed voor je emotionele en de fysieke gezondheid.

Trainen
En dan trainen, ik hoor je denken ‘’trainen en sporten is toch hetzelfde?’’. Het doel bij trainen is het regelmatig en systematisch bezorgen van, in omvang en intensiteit toenemende, belastingprikkels met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen.De opzet bij trainen is dat deze gevarieerd is en dat je jezelf het steeds een beetje moeilijker maakt sneller, hoger, harder, verder, enzovoort. Bij sport gaat het om het winnen of om het uiterlijke vertoon zoals bij fitness vaak het geval is. Het doel en de resultaten zijn dus verschillend. Ook al zal je door regelmatig te trainen ook vet verliezen, sterker worden en er beter uit gaat zien, maar dit is dan vaak niet het primaire doel.

Zo zijn alle drie met elkaar verbonden, maar het belangrijkste is dat het één het andere niet mag uitsluiten. Als je een inactieve levensstijl hebt is alleen daarbij gaat sporten niet voldoende en een actieve levensstijl is alleen niet genoeg voor een gezond en lang leven. 
Begin met het focussen op voldoende beweging, dit is jouw basis. Wat doe jij om niet te lang te achter elkaar te zitten en hoe kom jij aan je 20 minuten beweging per dag? Kijk daar eerst naar voordat je één extra training per week inplant. Als dat in orde? Dan is het tijd om lekker te gaan sporten. Ben jij een persoon die graag tot het uiterste wil gaan en met doelen wilt werken dan is trainen waarschijnlijk voor jou het beste weg gelegd. Maar vergeet ook dan niet dat de basis beweging op orde moet zijn .
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93