In mijn vorige blog heb ik verteld dat ik een groot fan ben van sporten, maar dat bewegen een echte must is voor een goede gezondheid en wat het verschil is tussen bewegen en sporten. Nog steeds bewegen mensen te weinig en brengen medewerkers nog dagelijks hun lichaam in gevaar. Wat leidt dat de groep met obesitas blijft groeien, hart en vaatziektes niet minder worden en ook het aantal burn-outs blijft stijgen. Maar wat is bewegen nu eigenlijk en welke vormen van bewegen zijn er?
Bewegen is elke vorm van een fysieke activiteit, zoals lopen, rennen, schoonmaken en dansen en ga zo maar door. Alles waarbij je een lichte fysieke inspanning levert en dynamisch bezig bent valt onder bewegen. Bewegen is dus eigenlijk heel makkelijk, maar toch richten we ons leven zo in dat we zo min mogelijk hoeven te bewegen. Terwijl bewegen juist zo belangrijk is.
Regelmatig bewegen draagt onder andere bij aan een goede mentale en fysieke gezondheid.
Mentale voordelen
Je bent meer geconcentreerd, hierdoor heb je een betere focus
Het verbetert je geheugen
Je blijft langer ‘jong’ van geest
Je bent energieker
Stress neemt af
Je voelt je fitter
Je slaapt beter
Zelfvertrouwen neemt toe
Libido stijgt
Je bent productiever
Mentale veerkracht neemt toe
Plezier neemt toe
Intrinsieke motivatie stijgt
Fysieke voordelen
Uithoudingsvermogen neemt toe
Je wordt sterker
Stofwisseling versneld
Minder kans op overgewicht
Kans op hart en vaatziekte neemt af
Je krijgt sterkere botten
Beter evenwicht
Pijnklachten nemen af
Betere conditie
Gezondheid van je gewrichten verbetert
Je herstelt sneller van blessures
Je immuunsysteem verbetert en krijgt dus een betere weerstand
Wat je ook doet zit niet te lang stil!
Zitten is het nieuwe roken luidt de campagne van ministerie volksgezondheid. In 2012 is zitten als een wereldwijde pandemie uitgeroepen en deze is nog steeds actief. Dit heeft niet dezelfde aandacht gekregen als de corona pandemie, maar kost jaarlijks 5,3 miljoen mensen het leven. Een serieus probleem, die alleen nog maar groeit. Onderbreek het zitten daarom minimaal elk uur en het liefst elke 30 minuten. Elke 30 minuten volstaat beweging van 2 a 3 minuten, maar beweeg je pas na 60 minuten dan moet je minimaal 10 minuten bewegen.
Op deze manier houd je niet alleen je lichaam gezond en voorkom je ziektes, maar ook wordt je productiever, creatiever en presteer je beter. Zit je vast in een project en kom je er even niet uit, ga dan bewegen. Dit zorgt dat er weer bloed door je lichaam gepompt wordt en je weer nieuwe impulsen krijgt. Beweeg je elke 30 minuten eventjes dan zorgt dit niet alleen voor een leuker, langer en gezonder leven ook is er kans dat je beter wordt in je werk en hierdoor dus misschien zelfs beter gaat verdienen. Kan je nagaan wat dat betekent als alle medewerkers van jouw bedrijf meer gaan bewegen? Een gelukkige, gezonde werkvloer met betere bedrijfsresultaten. Werken zal een feestje worden! Hoe je dat gaat lukken lees je hier.
Richt je omgeving
Je omgeving is misschien wel de grootste factor waardoor wij mensen zo weinig bewegen. Alles is ingericht op comfort en zo min mogelijk moeite te hoeven te doen. We rollen op onze bureaustoel richting de printer, parkeren de auto zo dicht mogelijk bij de ingang en we zitten in de auto of in de trein.
Richt daarom jouw omgeving zo in dat je juist die moeite wel doet en zo ongemerkt extra beweging meepakt. Richt je werkplek zo in dat je wel regelmatig op moet staan, verplaats de prullenbak, drink regelmatig zodat je vaker naar de wc moet en haal je eigen drinken. Benieuwd naar meer gezonde werkgewoonten? Lees dan mijn blog over gezonde werkgewoontes of 7 tips om meer te bewegen op bewegen thuis of op het werk die ik geschreven heb op Linkedin.
Niet alleen je werk kan je op een nieuwe manier indelen, ook thuis en onderweg kan je nieuwe gewoontes aanleren om meer te bewegen. Pak vaker de trap, parkeer de auto verder weg en probeer vaker te wandelen in plaats van te fietsen. Op deze manier beweeg je steeds meer zonder dat je dit zelf door hebt. Wil je jouw medewerkers stimuleren om meer te bewegen? Vraag dan gratis een adviesgesprek aan en krijg hierbij praktische tips waarmee je direct aan de slag kan gaan!