AVG’tje vanavond?
Hè? Privacyregels? Nee zeker niet. AVG is van oudsher ook wel bekend als: aardappelen, vlees en groenten. Een combinatie van eten waar velen van ons mee zijn opgegroeid. Misschien wel het Nederlandschste stukje eten op je bord. Na de bitterballen dan… Deze maand staan we graag stil bij de V van vlees. Want in hoeverre denk jij daar wel eens over na? Er is een grote groep mensen die ervan overtuigd is dat vlees een essentieel onderdeel is van hun (avond)maaltijd. Maar is dat wel zo?
Dierendag en Wereld Veganisme Dag, toeval?
Toeval bestaat niet. En dat wij hier nu over schrijven natuurlijk ook niet. Vooropgesteld dat wij jou niet gaan vertellen iets te doen, of te laten, willen we je vooral meenemen in een ander stukje bewustzijn. Denk jij wel eens na over wat er op je bord ligt? Hoe dat daar gekomen is? Welke weg dat heeft afgelegd? En of jij daar eigenlijk wel achter staat? Welke keuze jij ook maakt, dat is aan jou. Wel nodigen we je graag uit om hier eens over na te denken. Passen jouw keuzes uit het verleden nog bij wie je vandaag bent? Maar ook, hoe jij jouw medewerkers bewust of onbewust beïnvloed?
Balans in de Keuken
Waarom eet je vlees? En waarom niet? Is het omdat het gezond is, omdat het zo hoort, of gewoon omdat je het lekker vindt? Er zijn natuurlijk verschillende redenen mogelijk. Vlees wordt vaak gezien als een belangrijke bron van eiwitten, ook wel bekend als proteïnen. Vandaar dat onder sportievelingen het idee heerst dat vlees bij hun routine hoort. Maar de natuur heeft ons veel meer bronnen van eiwitten geschonken, en velen van die bronnen zijn plantaardig.
Het eten van vlees en dus de vleesindustrie wordt als belastend voor het milieu gezien. Maar laten we een nuance aanbrengen. Er is een wereld van verschil tussen een dier dat een prachtig leven heeft gehad, jarenlang in de wei heeft gestaan, en een dier dat zijn hele leven heeft doorgebracht in een kleine stal, slechts met als doel zo snel mogelijk op je bord te belanden.
Een Groene Revolutie op jouw bord
Maar stel je eens voor, een broccoli die als de ster van je maaltijd schittert. Een wortel die op zeven verschillende (en verrukkelijke!) manieren is klaargemaakt, op jouw bord. Of misschien wel een bord vol met de kleuren van de regenboog, de ultieme culinaire ervaring. “Plantaardig” is wellicht een wat ongewone term voor het eten van groenten en fruit, maar het is juist deze revolutie in de keuken die chefs van over de hele wereld heeft geïnspireerd.
Chef-koks zoals Jamie Oliver, bekend om zijn bevlogenheid voor gezond eten, en Yotam Ottolenghi, wiens gerechten de grenzen van smaak verkennen met een overvloed aan groenten, hebben de kunst van het groente koken naar een nieuw niveau getild. Dankzij hun kunsten weten wij dat plantaardige maaltijden niet saai en gezond zijn. De duurzame gedachte is dankzij hen en alle anderen, onwijs smakelijk!
Hallo lieve werkgever!
Dus, terwijl we nadenken over het ’to meat or not to meat’ dilemma, willen we jou aanmoedigen om een rol te spelen in deze revolutie. Een gezondere, meer bewuste en duurzame levensstijl kan zich uitstrekken tot de werkplek. Overweeg het aanbieden van meer plantaardige opties in de bedrijfskantine, het organiseren van workshops over gezonde voeding en duurzaamheid, of het aanmoedigen van flexibele werkregelingen die het gemakkelijker maken voor werknemers om bewuste voedingskeuzes te maken.
Doe zelf onderzoek en ontdek de voordelen van het minderen of compleet schrappen van vlees. Zowel voor jezelf als voor jouw medewerker. Geen zin? Dat snappen we. We hebben daarom een kleine opsomming gemaakt van de positieve impact van het minderen van vlees:
- Minder vlees eten, betekent minder dieren(leed).
- Maar ook het klimaat en milieu zijn je dankbaar.
- Je leeft gezonder omdat groeten en fruit makkelijker door jouw lichaam worden verwerkt.
- En (bewerkt) vlees draagt bij in de ontwikkeling van diverse ziektes. Minderen met vlees draagt daarom bij aan jouw algehele gezondheid.
- Vegetarisch eten is super smakelijk!
Nooit meer vlees?
Dat is een keuze die ieder voor zich maakt. Of je kiest voor een elke-dag-vlees, nooit-meer-vlees, of een hybride variant, dat is aan jou. Want net als alle kleuren van de regenboog van die plantaardige maaltijd, zijn de verschillende keuzes divers. Met wat we eten, beïnvloeden we niet enkel ons lichaam, maar ook onze planeet en daarmee ons welzijn. In die zin hebben kleine veranderingen in onze eetgewoonten een grote impact, zowel in de keuken als op de werkvloer.
Het is niet nodig om iemand te overtuigen, maar eerder om te inspireren en bewustwording te creëren. Dus, of je nu kiest voor een sappige biefstuk of een culinair kunstwerk van groenten, laten we samen nadenken over hoe die keuzes ons leven beïnvloeden.
Kun je daarbij wel wat hulp of (meer) inspiratie gebruiken? Laat het ons weten. Wij delen graag onze recepten voor vega-curry’s en maaltijdsoepen!