Meditatie simpel uitgelegd

14 jun 2021 | Uncategorized

Meditatie is een opkomende trend. Niet alleen meer onder particulieren maar ook in het bedrijfsleven wordt het steeds populairder.  Doordat de werkdruk toeneemt en we zowel zakelijk als privé heel de dag door prikkels krijgen en we bijna nauwelijks meer iets uitstaan is het juist voor werknemer van groot belang om regelmatig te vertragen en bewust bezig te zijn met je ademhaling. Meditatie is een bekende vorm waarbij verschillende ademhalingstechnieken worden toegepast. Dit momentje voor de medewerkers zelf zorgt voor ontspanning, nieuwe energie, betere concentratie en kunnen zo kan iedereen  weer beter presteren. Dit is precies de reden dat de trend juist in het bedrijfsleven steeds populairder wordt en eigenlijk niet meer kan ontbreken.
Wat is meditatie?
Vaak wordt meditatie snel gezien als iets zweverigs en iets wat lastig is. Maar bij meditatie gaat het juist om de stilte op te zoeken en jezelf terug te trekken. Dit is voor iedereen goed en daarom eigenlijk helemaal niet lastig om uit te voeren. Ze zeggen dan ook ‘’Als je mediteert, bestaat er geen slechte meditatie’’. Wat ze daarmee bedoelden is dat elke poging om te mediteren goed is, hoe lang of kort de meditatie ook duurt en hoe bewust je ook bent geweest. Het is natuurlijk een geruststellende gedachten dat een slechte meditatie niet bestaat.
Maar wat is dan mediteren? Simpel gezegd is mediteren niets doen en aan niets denken. Het leven in het hier en nu. Dat klinkt makkelijker gezegd dan dat het in daadwerkelijkheid is. Je brein is namelijk geprogrammeerd om actief bezig te zijn en we zijn vaak de hele tijd onze gedachten. Het is dus niet eventjes gedachten de loop laten gaan en stil zijn, maar de kunst van mediteren is om niet in ‘gesprek’ te gaan met je gedachten. Het is de gedachten observeren zonder te beoordelen en vervolgens de gedachten te laten gaan. Zo zal er constant een droom van gedachten langskomen, je merkt ze op en je laat ze weer gaan. Dit is knap lastig om uit te voeren, voor je het weet ben je opgegaan in zo’n gedachten die voorbij komt en zijn er ineens twee minuten voorbij. Dit is dus niet erg, want een slechte meditatie bestaat niet! Door regelmatig te mediteren wordt je steeds beter om niet in gesprek te gaan met je gedachten, ze te observeren en ze weer te laten gaan zonder dat je jezelf verliest in de gedachten.
Ademhaling
Je ademhaling speelt een belangrijke rol bij meditatie. Je ademhaling is namelijk altijd in het hier en nu. Door je op je ademhaling te concentreren richt je je aandacht gemakkelijker op het hier en nu en het helpt je om minder snel afgeleid te raken van de gedachten die in je opkomen. Hier kan je verschillende ademhalingstechnieken voor toepassen.
Waarom mediteren normaal zou moeten zijn op de werkvloer
Mediteren is al eeuwen oud en is vooral bekend uit het boeddhisme en het hindoeïsme, maar sinds deze eeuw steeds populairder en toegankelijker geworden voor de westerse wereld. Dit komt mede doordat we het steeds drukker hebben, er veel meer van ons wordt verwacht en burn-out en stress steeds vaker voorkomt. Maar het komt vooral doordat er meer onderzoek beschikbaar is die de bewezen positieve effecten van mediteren aantonen. Je zou bijna kunnen zeggen waar is het niet goed voor? Mensen presteren beter, afvallen gaat makkelijker, mensen zijn gelukkiger en zelfs muziek klinkt mooier.
Onder andere zijn er veel studies gedaan gedaan naar meditatie en de relatie op depressie, stress en angst. Ik zal je niet lastig vallen met de taaie wetenschappelijke stof waar heel het internet al genoeg over terug kan vinden. Het is meer essentieel om te weten dat meditatie helpt tegen stoornissen als depressie, stress en angst. Dit zijn klachten die op de werkvloer steeds vaker voorkomen. Vaak reageren we pas als het te laat is maar kunnen juist veel van dit soort kwesties voorkomen worden als we regelmatig ademhalingsoefeningen uitvoeren.
 
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93