Immuunsysteem

16 jun 2021 | Uncategorized

Het immuunsysteem: het afweersysteem van het menselijk lichaam dat ons beschermt tegen ziektes en infecties. De term immuunsysteem komt vanuit het Latijn en verwijst naar de term immunis wat bescherming tegen indringers van buiten betekent. 
Door de komst van Covid-19 een meer besproken onderwerp, maar ook als er een griep heerst, hoor je regelmatig dat de weerstand verhoogd moet worden. Maar wat is het immuunsysteem en waar zorgt het voor?
Het immuunsysteem
Het immuunsysteem beschermt je voor bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen van buitenaf. Het immuunsysteem bestaat uit 4 verschillende lagen Tunica mucosa, Tunica submucosa Tuncia muscularis en Tunica serosa, hierdoor is het afweersysteem niet alleen sterk maar ook zeer complex. Om je hele lichaam goed te beschermen tegen ziektes en infecties werken je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel met elkaar samen om je gezond te houden.
Het immuunsysteem zorgt er onder andere voor:

Het wel of niet ziek worden
Of vitamine en mineralen worden goed opgenomen 
Energie niveau
Hoe goed je slaapt
Hoe snel je hersteld (mentaal en fysiek)
Je gewicht (wel of niet snel kunnen afvallen)

Hoe kan je het immuunsysteem een boost geven?
Als het immuunsysteem niet optimaal functioneert ontstaat er een disbalans in je lichaam. Dit heeft gevolgen voor de andere aspecten van het 6 thema model. Het is daarom van essentieel belang om een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem te hebben. Hier kan je helaas niet altijd wat aan doen zoals met een auto immuunziekte, maar in veel gevallen heb je wel degelijk invloed op jouw immuunsysteem.
Slaap
Slaap tussen de 7 en 9 uur per nacht en zorgt voor een consistent slaapritme. Een goede nachtrust is essentieel voor het immuunsysteem. Wanneer je te weinig slaapt of hier weinig tot geen ritme in hebt zorgt dit voor stress op het lichaam.
Dit heeft onder andere een groot effect op je darmen wat een belangrijke schakel is van het immuunsysteem. Bij weinig, slecht of niet in een vast ritme slapen moet je lichaam harder werken en hierdoor krijg je meer schadelijke stoffen binnen.
Stress verminderen
Acute en tijdelijke stress is goed voor je en zorgt dat je kan presteren, maar houdt stress aan en kan je hiervan niet meer herstellen dan heeft dit nadelige gevolgen voor je immuunsysteem. Hierdoor ervaar je eerder pijnklachten en kan je sneller ziek worden.
Ademhaling
Een goede ademhaling heeft ook betrekking op het immuunsysteem en is een belangrijk hulpmiddel om het immuunsysteem te verbeteren. Een goede ademhaling zorgt dat je jezelf kan ontspannen, je stress response verminderd en sta je meer in contact met je autonome zenuwstelsel en dus je immuunsysteem, hart en bloedcirculatie. 
Zonlicht
Zonlicht zorgt voor de nodige vitamine D, dit is een belangrijke vitamine voor het immuunsysteem. De omzetting van de actieve vorm van vitamine D zorgt voor wat ze noemen cellulaire immuniteit. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, wat bacteriën onschadelijk maakt. 
De ochtend en de avond bevat veel mindere schadelijke UV stralen. Het beste moment om even een rondje te lopen en optimaal vitamine D op te nemen is vroeg in de ochtend of in de namiddag!
Voeding
Ook je eten heeft een grote invloed op je immuunsysteem. Gezond eten is belangrijk voor een gezond leven, maar wat is gezond eten nou eigenlijk? Om zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen te krijgen wil je zo puur en onbewerkt mogelijk eten. Op die manier krijg je de meeste stoffen binnen die onmisbaar zijn voor een goed werkend immuunsysteem.
Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet. Er wordt regelmatig beweerd dat je vaak moet eten om je stofwisseling en bloedsuikerspiegel op gang moet houden. Voor het immuunsysteem geldt het tegenovergestelde. Je immuunsysteem staat voor het overgrote gedeelte uit je darmen, hoe vaker je eet hoe meer het immuunsysteem geactiveerd moet worden. 
Beweging
Beweging is essentieel voor een goede gezondheid en dus ook voor je immuunsysteem. Bewegen is nog belangrijker dan sporten, waarom lees je hier. Omdat bewegen zo belangrijk is wil je hier een gewoonte van maken en niet een eenmalige actie. Probeer daarom op zoek te gaan naar iets wat je leuk vindt en daarom ook makkelijk vol kan houden. Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd, begin daarom met kleine stapjes. 
Combineer bewegen met naar buiten gaan, dit zorgt meteen voor de nodige vitamine D, werkt stress verlagend en is de buitenlucht in de meeste gevallen gezonder dan de binnenlucht.
Je immuunsysteem is belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Je hebt nu in ieder geval genoeg tips en redenen om je immuunsysteem een boost te geven!

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93