Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid van de medewerkers, kan dat je als werkgever straks veel geld gaan kosten

23 jun 2021 | Uncategorized

Doordat medewerkers thuiswerken hoeven ze minder te reizen, hebben ze meer controle over hun voeding en is de drempel om te bewegen lager geworden. Je zou zeggen dat we hierdoor voldoende tijd, energie en kansen hebben om een gezondere levensstijl aan te nemen. Toch geven medewerkers aan dat hun energieniveau gedaald is en ook zijn veel medewerkers overprikkeld. 
De Corona Crisis heeft een grote invloed op ons brein
De Corona Crisis put ons brein uit. We staan iedere keer voor nieuwe uitdagingen en regels die veranderen, waardoor zaken die eerst gewoon normaal waren zoals de kinderen naar de crèche brengen ineens niet meer kan. Dit zorgt dat we vermoeider zijn, moeilijker uit ons bed komen en de gehele dag door minder energie hebben.
Ook hoogleraar en neurowetenschapper Erik Scherder beaamt dit, zo zegt hij: “Het kan inderdaad zo zijn dat de afgelopen maanden ons hebben uitgeput.”.Ons brein heeft emotioneel gezien een hoop te verwerken gehad’’. De nieuwe situaties waaraan we moesten wennen, stress door het thuiswerken, de paniek op de kans van een economische crisis of de huidige gezondheidscrisis, legt Erik Scherder verder uit.
Beweeg crisis
Stress kan goed verholpen worden door meer te gaan bewegen. Maar juist precies het tegenovergestelde gebeurt volgens onderzoek van de HAN en gaan we van de corona crisis naar een bewegingscrisis. In korte tijd zijn er 46000 gezonde levensjaren verloren gegaan. We bewegen minder, worden zwaarder en nemen minder tijd voor elkaar. 
De juiste motivatie vinden om in beweging te komen is buitengewoon lastig. Als medewerkers nu geen tijd nemen voor hun gezondheid, moet je als werkgever straks flink wat tijd vrij maken voor ziektes. Dat is namelijk onomstreden het gevolg van een ongezonde leefstijl die medewerkers erop na houden. 
Wat doe jij als werkgever?
Als je verwacht dat medewerkers zuinig zijn op bedrijfsinformatie, dat ze privacy respecteren en integer handelen, wat doe je dan om ze goed voor zichzelf te laten zorgen, zodat ze de rest ook echt kunnen doen?
Als werkgever wil je niet alleen dat medewerkers gezond zijn, ook wil je dat ze zo goed mogelijk kunnen presteren. Omdat motivatie vaak ver te zoeken is en medewerkers al laag in hun energie zitten, is alleen het vertellen dat bewegen belangrijk is of een bedrijfsfitnessregeling aanbieden niet genoeg. Wil je als werkgever bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van de medewerker en daarmee de bedrijfsresultaten verbeteren dan zal je meer moeten doen als werkgever.
Maak de omgeving bewuster
Wil je dat medewerkers bewuster gaan leven dan hoef je maar één ding te doen, richt de omgeving zo in dat bewegen en gezonde keuzes maken de makkelijkste keuze is. We zoeken vaak de makkelijkste weg, zo is ons brein geprogrammeerd, dit zorgt dat we zo min mogelijk energie verspillen. Richt de werkplek zo in dat medewerkers meer moeten bewegen om de normale zaken gedaan te krijgen, verplaats de prullenbak, zorg voor sta bureaus, vergader staand en wissel de snoeppot in voor een fruitmand. Zet de fruitmand naast de koffieautomaat en als de medewerker koffie haalt is het maar een kleine stap om een stuk fruit te pakken. Dit zijn kleine stappen richting een gezonde bedrijfscultuur.
Doe meer en krijg meer
Wil je echte resultaten halen, kijk dan naar organisaties zoals Google en Microsoft. Die gaan hierin nog een stapje verder en hebben zelfs een heel wellness platform. Maar ook jij kan zulke stappen maken. Ga bijvoorbeeld sporten met je collega’s, dit zorgt voor een beter teamverband en ben je meteen bezig met het verlagen van de stress en de gezondheid. Hoe meer je aanbiedt en hoe makkelijker je het maakt voor de medewerkers, hoe meer kosten je bespaart op het lange termijn.
Welke stappen kan jij nemen als werkgever om kosten te besparen en te werken met betrokken en bevlogen medewerkers?

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93