Ademhalen

10 jun 2021 | Uncategorized

Ademhalen gaat meestal onbewust, maar je kan ook bewust ademhalen. Dit doe je door bewust in- en/ of uit te ademen, je adem in te houden of door langere periode in en/ of uit te ademen. Regelmatig bewust ademhalen heeft vele gezondheidsvoordelen, het zorgt voor de nodige ontspanning, je kan er door ontstressen, zorgt voor meer focus, je kan er beter en makkelijker door slapen en en je voelt je ook nog eens beter.
Wat is ademhalen?
Een ademhaling kan je zien als een wisseling proces, waar zuurstof wordt opgenomen en koolstofdioxide concentratie wordt afgevoerd. Tijdens een ademhaling komt er nieuwe lucht met daarin zuurstof via de neus en/ of mond naar binnen richting de longen. In de longen bevinden zich longblaasjes waar de gaswisseling plaatsvindt. De zuurstof wordt opgenomen vanuit de ingeademde lucht en wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De overige zuurstofarme en de koolzuurrijke lucht wordt vervolgens uitgeademd door de neus en/ of mond. Bij een normale ademhaling adem je ongeveer 12 tot 15 keer per minuut in en uit. 
Voordelen bewust ademhalen
Ademhalen is veelzijdig en kan je op veel verschillende manieren inzetten. Zo zijn er verschillende ademhalingstechnieken waarbij je aandachtig focust op je ademhaling. Niet alleen de technieken lopen uiteen, ook zijn de voordelen veelzijdig.

Betere gezondheid
Bij het ademhalen gebruik je diverse spieren en komt er direct nieuwe zuurstof in het lichaam. Als je ademt via de buik worden de organen in de buikholte als het ware gemasseerd, dit zorgt voor een verbeterde doorbloeding en hierdoor kunnen de organen beter functioneren. Bij een bewuste ademhaling kan de ingeademde zuurstof optimaal worden opgenomen en komt er direct energie vrij wat ervoor zorgt dat je jezelf fitter voelt. Bij bepaalde ademhalingstechnieken waarbij je bewust het tempo faseert van de ademhaling kan er ook adrenaline en dopamine vrijkomen, dezelfde gelukshormonen die vrijkomen bij het sporten. Dit zorgt dus voor hetzelfde opgewekte gevoel wat je kan hebben na het sporten.
Meer focus
Door te vertragen en rustig ademen te halen kalmeert je lichaam en geest zich, hierdoor kan je jezelf beter concentreren en heb je meer aandacht voor iets waar je op dat moment mee bezig zijn. Je ademhaling helpt je om meer mindful te zijn en je aandacht te richten op het moment.
Meer ontspannen
Doordat je bewust rustig ademhaalt, waarbij je in langzaam tempo in en uitademt kalmeert je lichaam en geest zich. Dit zorgt direct voor een stress verlagend en ontspannen gevoel doordat je lichaamsfuncties tot rust komen en gekalmeerd worden. 
Betere prestaties
Bij een gecontroleerde ademhaling wordt er meer zuurstof opgenomen in je lichaam en de hersenen. De opgenomen zuurstof zorgt dat je beter kan presteren. 
Verbetert je immuunsysteem
Je lymfesysteem zorgt dat afvalstoffen en giftige stoffen worden afgevoerd. Het lymfesysteem werkt alleen niet zoals je hart die wordt aangestuurd door een pomp, maar wordt gereguleerd door beweging en je ademhaling. Door in en uit te ademen en in beweging te komen, komen de spieren in beweging die vervolgens weer het lymfevocht door het systeem helpen bewegen en afvoeren. Bij een verkeerde ademhaling verstoord de werking van het afvoeren van gif- en afvalstoffen.
Verbetert je slaap
Een rustige ademhaling helpt je systemen te ontspannen, hierdoor kan je lichaam zich klaar maken voor de nacht. Je valt makkelijker in slaap en de kwaliteit van je slaap verbetert. 
Verbeter je lichaamshouding
Als je regelmatig aan yoga doet dan wist je dit waarschijnlijk al, door bewust te ademen verbetert je lichaamshouding. Je voorkomt dat je spieren gebruikt die eigenlijk overbodig zijn en deze overbelast raken en er compensatie nodig is, wat zorgt voor een disbalans in je lichaam. Een rustige en diepe ademhaling zorgt ervoor dat je relaxter wordt en alleen de nodige spieren gebruikt, dit komt ten goede van je lichaamshouding.
Verhoogt je energie
Een rustige ademhaling verbetert de zuurstofopname, je lichaam hoeft hierdoor minder inspanning te leveren. Hierdoor heb je meer energie over om te gebruiken.
Helpt tegen nek en schouderklachten
Doordat je met een verkeerde manier van ademhalen je spieren gebruikt die eigenlijk hier niet voor bedoeld zijn neem je een andere lichaamshouding aan. Als dit kort duurt dan is dit geen probleem, de spieren kunnen dit gemakkelijk opvangen. Maar wanneer deze houding voor langere tijd aangenomen wordt raken ze overbelast. De spieren die vaak moeten overcompenseren zijn de spieren in de nek en de schouders en zo kunnen er klachten ontstaan.

Wil je gezonder, vitaler en gelukkiger zijn? Dan kan regelmatig een moment voor jezelf nemen om bewust te ademhalen niet ontbreken. Het kan werkprestaties verbeteren, je bent energieker en ervaart minder snel stress. Het hoeft niet lang en ook niet vaak om hier al voordelen van te ervaren. Een bekende ademhalingstechniek die al na 1 minuut effect heeft is meditatie. Benieuwd wat dit is en hoe het werkt? Lees dan deze blog. 
 
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93