Volgens cijfers van Arbonet is bijna een kwart van het verzuim gerelateerd aan stressklachten en hebben de diagnose spanning, overspannen of een burn-out. Een groot gedeelte van onze dag zijn we op het werk of met werk bezig. Dit is daarom ook de perfecte plek om aan dit proces te werken en stress te verminderen. Dit is niet alleen goed voor de werknemer, ook de werkgever bespaart op deze manier kosten. Werknemers zijn je meest waardevolle ‘’bezit’’. David Maester heeft als statisticus met onderzoek aangetoond dat tevreden medewerkers echt tot betere bedrijfsresultaten leidt.
Herken de symptomen van stress
Voorkomen is beter dan genezen. Door op tijd de symptomen te herkennen van werkstress bij de medewerkers, kan je als werkgever kosten besparen en het werkgeluk verhogen bij de medewerkers. Dit kan je doen door de ziekteverzuimcijfers nauwlettend in de gaten te houden en de werksfeer te waarborgen. Mensen die verstrooid reageren of ogen, medewerkers die deadlines niet halen of zaken vergeten, reageren vaak geïrriteerd en zijn ontevreden.Medewerkers die stress ervaren verzorgen zich vaak minder goed, hebben sneller fysieke klachten, werken op ongebruikelijke werktijden, slapen slechter en drinken meer.
Zorg voor een heldere planning
Door werk goed in te delen en een heldere planning te hebben kan je stress verlagen. Medewerkers weten waar ze aan toe zijn en komen niet dagelijks voor verrassingen te staan. Ook helpt het om medewerkers mee te laten denken in de planning, dit zorgt voor een hoger verantwoordelijkheidsgevoel en autonomie
Wees betrokken met je medewerkers
Een goede manier om werkstress boven water te krijgen en te verminderen is door in gesprek te gaan met de medewerkers. Maak van stress een bespreekbaar onderwerp binnen je organisatie. Te vaak wordt het onderwerp werkstress te vaak vermeden door zowel de werkgever als de werknemer. Door het bespreekbaar te maken en uitvoerig aandacht eraan te besteden, toon je als werkgever aan dat je betrokken bent met de medewerkers. Hoe zien de werkzaamheden eruit en welke factoren kunnen stress opleveren. Ga samen op zoek naar oplossingen en wees daadkrachtig in het uitvoeren van deze oplossingen. Medewerkers voelen zich op deze manier gehoord en voelen zich betrokken.
Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten
De sleutel tot minder stress is ontspanning. Voor medewerkers is het belangrijk gedurende dag regelmatig te ontspannen. Dit zorgt niet alleen voor minder stress, maar zorgt ook voor een betere nachtrust. Bied ruimte voor privé zaken, het wettelijk verlof is niet altijd genoeg of van toepassing. Door hier flexibel in te zijn ervaart de medewerkers een gevoel van waardering en het gevoel van verantwoordelijkheidsgevoel stijgt hierdoor. Ook extra pauzes, een tafelvoetbal tafel of samen sporten draagt bij om stress te verminderen. Door voldoende ontspanning zal de productiviteit toenemen. Wat heb je liever? Een medewerker die de hele dag niets uit handen krijgt, niet tevreden is en snel ziek is of een medewerker die een half uur per dag extra ontspant zodat die de rest van de dag productief kan zijn?
Bestrijdt de oorzaken en niet de symptomen
Het aantal branden in Nederland daalt elk jaar fors, dit komt omdat Brandweer Nederland zich al jaren inzet in het tegengaan van branden en hoeft hierdoor aanzienlijk minder te blussen. Als we dit vergelijken met de werkvloer dan gebeurt daar precies het tegenovergestelde. We rennen heel de dag achter brandjes aan om deze te blussen, dit voelt fijn want we lossen daadwerkelijk waar de resultaten goed zichtbaar zijn. Eerst had iemand een burn-out en na een X periode van re-integreren, coachingsgesprekken en afwezigheid is iemand weer inzetbaar. Het lijkt effectief en voelt misschien goed, maar door in te zetten op de preventie is de impact zoveel groter en effectiever.Een medewerker helpen om zo snel mogelijk weer aan het werk te laten gaan kan zelfs averechts werken. Stressklachten als gevolg van continue druk worden als incidenteel gezien en ook op die manier behandeld. Trainen, campagnes en cursussen zijn vaak op het individu gericht om de medewerker weer zo snel mogelijk inzetbaar te maken. Door in te te zoomen op de oorzaak, kan je het niet alleen genezen, maar ook voorkomen en verminderen.
Bewegen
Als je hoofd te vol zit dan gaat ontspannen lastiger. Dit merk je als je naar bed gaat, je rust wel uit maar je ligt alleen maar te piekeren en naar het plafond te staren. Daarom is het beter om juist in actie te komen en het tegen te gaan bewegen.We weten nu dat bij stress adrenaline vrijkomt en door in beweging te komen kun je de adrenaline omzetten in actie. Vandaar dat je vaak mensen hoort dat ze sport gebruiken om spreekwoordelijk hun hoofd leeg te maken. Bij intensieve beweging merk je vrijwel direct het effect van het bewegen. Maar bewegen werkt niet alleen maar als je al stress ervaart, het werkt juist ook heel goed preventief. Door regelmatig te bewegen worden er meer gelukshormonen vrij gemaakt zoals dopamine en je hersenen kunnen hierdoor regelmatig ontspannen. Om die reden ben ik ook een groot voorstander van bewegen!
Accepteer dat medewerkers offline zijn
In de huidige maatschappij wordt er verwacht dat we altijd ‘’aan’’ staan. Dit komt doordat we altijd bereikbaar zijn. Werkgevers verwachten hierdoor ook dat een medewerker ten alle tijden bereikbaar is. Terwijl ik dit schrijf denk ik dit zal toch niet echt waar zijn, maar in de praktijk gebeurt het helaas nog al te vaak dat een medewerker buiten zijn werktijden om door zijn manager gebeld wordt. Daarbij wordt er nog vaak excuses aangeboden voor het storen, maar het is even heel belangrijk. Het lijkt misschien onschuldig maar medewerkers kunnen hierdoor veel stress ervaren. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de werkgevers vindt dat werknemers geen harde grens horen te trekken tussen werk en privé. Ook vrije dagen en weekenden zijn bij veel werkgevers niet ongebruikelijk om medewerkers te storen. Verwacht geen continue bereikbaarheid en haal een belangrijke stressfactor weg binnen je organisatie.
Wil je stress meteen verlagen binnen jouw organisatie? Boek dan nu onze RunWorkout, een leuke Corona proof teambuilding workout!