6 tips hoe je als werkgever kan bijdragen aan een goede nachtrust

17 jul 2023 | Vitaliteit

Zowel de werknemer als de werkgever heeft er baat bij dat de medewerker uitgerust op zijn werk verschijnt. Uitgerust op het werk verschijnen betekent meer geconcentreerd, een betere focus, vrolijker en minder fouten. Een uitgerust team kan wonderen doen voor jouw organisatie.
Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar als werkgever kan je de medewerkers helpen door de juiste tools aan te reiken en ze op weg te helpen naar een betere nachtrust


Tip 1. Creëer routine
Naast dat routine zorgt voor minder fouten en efficiënter werken, draagt het ook bij aan een betere nachtrust. Je hersenen staan dan namelijk op repeat en krijgen zo minder prikkels en hoeven daardoor minder hard te werken.


Tip 2: Zorg voor voldoende daglicht
Dit helpt de biologische klok. Hoe meer daglicht, hoe beter de nachtrust is.


Tip 3: Biedt cafeïne vrije middelen aan op het kantoor
De koffieautomaat is vaak druk bezet, drinken we geen koffie dan drinken we wel thee en ook daarin zit vaak cafeïne. Zo krijgen de medewerkers de gedurende dag elke keer cafeïne binnen. Welke producten bied jij aan met cafeïne en welke kun je vervangen voor cafeïne vrij?


Tip 4: Verlaag stress
Stress verlaag je door te ontspannen. Dit kan door een extra pauze moment in te plannen, tip 1 toe te passen en door routines te creëren of een tafelvoetbal op kantoor te plaatsen bijvoorbeeld.


Tip 5: Zorg voor een betere work life balance
Wanneer is werktijd en wanneer is privétijd? Een duidelijk verschil hierin draagt bij aan de slaapkwaliteit van de medewerkers. Door hier duidelijke afspraken over te maken verlaag je ook de stress van de medewerkers.


Tip 6: Stimuleer beweging
Bewegen is van groot belang voor het verlagen van stress en het verhogen van het werkgeluk. Probeer vergaderingen staand dan wel niet lopend uit te voeren. Simpel en effectief!


Heb je als werkgever iets te zeggen over de slaap van de medewerkers?
Slapen doen we veelal thuis in bed en meer privé kan je het eigenlijk niet hebben. Maar werk en slapen zijn nauw met elkaar verbonden. De prestaties van het bedrijf hangen ervan af, je wilt niet dat de medewerkers gapend naar de klanten gaan of nog erger een machine stuk maken door een fout van het gevolg van slaapgebrek. Slaaptekort is vaak te relateren aan het werk.


Medewerkers nemen veelal het werk mee naar huis, ze hebben een stressvolle dag ervaren en kunnen hierover blijven piekeren of ze werken tot laat door en beginnen de volgende dag weer vroeg. De hersenen en het lichaam hebben dan letterlijk overuren gedraaid, maar niet voldoende tijd gekregen om te herstellen. Je kan een medewerker lastig naar bed sturen, maar je hebt wel degelijk effect op de nachtrust van de medewerkers. We zijn een groot gedeelte van onze tijd op of met het werk bezig, logischerwijs ligt hier ook vaak de oplossing.


”Als je een gedeelte van het probleem bent, dan kan je ook bijdragen aan de oplossing.”
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93